Raoul Wallenbergs dag - medmänsklighet och civilkurage
I dag är det Raoul Wallenbergs dag. Det är Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet. På Raouls namnsdag hedras minnet av den svenske diplomaten, som räddade livet på tiotusentals judar under andra världskriget. Han utfärdade skyddspass och etablerade så kallade svenskhus där judar kunde skyddas på neutral mark.
Raoul Wallenberg fick aldrig själv berätta sin historia. År 1945 tillfångatogs han och fick aldrig återse Sverige och sin familj. Sovjet uppgav att han dog år 1947 i ett fängelse i Moskva, men än idag saknar Sverige och Raoul Wallenbergs familj fortfarande många svar om ”vår nationalhjälte”.
Civilkurage är ett moraliskt mod som bygger på tillit och på ett ingripande där man inte har någon egen vinning.
Raoul Wallenbergs ledarskap och handlingar är viktigare nu än någonsin tidigare, när vi återigen ser desinformation och lögner från Ryssland som rättfärdigar brutalt våld och krig mot Ukraina. Tyvärr ser vi en tendens från ledare i vår omvärld med liknande agerande för att uppnå sina politiska syften. Vi såg liknande retorik och handlingar hos national-socialisterna i Tyskland på 30- och 40 talet. Låt oss lära av historien för att förstå och kunna navigera i vår framtid.
Civilkurage är viktigt för tryggheten i samhället och i brottsförebyggande syfte men får sällan det utrymmet i diskussioner kring samhällssäkerhet.
I grunden är det en demokrati- och frihetsfråga där vi politiker och medborgare har ett stort ansvar. Det handlar bland annat om att varje medborgare behöver utöva civilkurage och medmänsklighet i sin vardag.
I dag när vallöften duggar tätt inför valet och i synnerhet på Raoul Wallenbergs dag vore det förmätet att utlova vallöften.
Civilkurage och medmänsklighet är eftertraktade förmågor hos mänskligheten. Ta vara på dem och träna på det eftersom vi alla bär på ett samhällsansvar i Sverige och i vår omvärld. Därför vänder jag mig till dig som medmänniska. Hur kan du och jag göra skillnad?
Nedan följer några exempel på både små och stora utmaningar som vi kan träna och fundera på:
- Bidra till en trygg stämning på offentliga platser genom att börja säga hej till personer du inte känner.
- Reflektera över hjältehistorier som egen inspiration för att själv ingripa. Hjälp till nästa gång du ser att någon far illa på stan eller på skolan. Är du osäker? Fråga om personen behöver hjälp.
- Våga säga ifrån när du hör någon talar illa eller nedsättande om en person i verkliga livet eller på sociala media eller hör uppenbar desinformation. Var källkritisk och gör efterforskning.
- Tänk på att behandla andra som du själv skulle vilja bli behandlad i den aktuella situationen.
- Fundera på, med dina nära och kära, vad civilkurage och medmänsklighet betyder för just dig och hur det kan påverka samhällsklimatet. Prata med dina barn, i skolan, på din arbetsplats.
- Fundera på vilka förutsättningar, exempelvis lagar, som krävs för ett högt civilkurage i samhället.
- Fundera på vilka uppoffringar som är rimligt att göra för en hållbar utveckling.
En bra sak är att medmänskliga handlingar stimulerar våra lyckohormoner-så genom att visa civilkurage känner vi oss mer lyckliga och tillfreds.
Lycka till med din träning kring civilkurage och medmänsklighet med önskan om en riktigt bra höst!
Frank Tholfsson
Centerpartiet, region- och kommunkandidat för Örebro län och Kumla