• / Nyheter
  • / Patrik Holmberg, mångårig ordförande som blev aktiv centerpartist av en slump. Förtroendevald för Centerpartiet Trelleborg

Patrik Holmberg, mångårig ordförande som blev aktiv centerpartist av en slump.

Förtroendevald för Centerpartiet Trelleborg

Vi fortsätter presentationen av Centerpartiet Trelleborgs förtroendevalda. Näste man på tur är vår mångåriga ordförande Patrik Holmberg, som brinner för Trelleborgs kommuns utveckling.

Den tidigare malmöbon Patrik Holmberg är sedan många år tillbaka trelleborgare och bor tillsammans med sin härliga hustru och två söner i de centrala delarna av staden. Att han blev just centerpartist var något som växte fram med tiden men att han skulle bli aktiv kom egentligen som en slump.

- Jag blev medlem på tidigt 90-tal ”tack vare” en sjukdom som gjorde att jag slutade träna friidrott. Jag fick helt enkelt tid till att bedriva aktiv partipolitik även ifall jag under flera år innan varit intresserad. Att det blev just Centerpartiet beror på att jag tycker om det decentraliserade beslutsfattandet och Centerpartiet är ett parti som drev och fortsatt driver de frågorna. För mig är det viktigt att mer makt kommer så nära medborgaren själv som möjligt.

Patrik är utbildad kock och socialpedagog och har till vardags sin anställning på ungdomsmottagningen i Trelleborg. Under årens lopp har han haft en rad olika politiska uppdrag i Trelleborg och inom Skåne. Han har varit ordförande i bl.a. räddningsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden men även haft regionala uppdrag i regionala utvecklingsnämnden och närsjukvårdsberedningen. Vi andra inom partiet förundras över hans outtröttliga engagemang och idag är han aktiv politiker som aldrig förr.

- Då vi efter kommunvalet 2018 valde att gå i opposition så ”tappade” vi en hel del uppdrag inom Kommunen varpå partiet fick resonera kring var de aktiva politikerna gör bäst nytta. Jag fick äran att representera partiet som ledamot i Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige i Trelleborg, säger Patrik och fortsätter:

- Men de uppdrag som jag numera lägger mest tid på är de regionala uppdragen som ledamot i Regionfullmäktige och som ordförande för sjukhusstyrelsen i Kristianstad (CSK).

Under höstens val och vårens stämma bekräftades Patriks ställning som ohotad 1:a och ordförande för Centerpartiet i Trelleborg. Med överväldigande majoritet valdes han till förstanamn både på Centerpartiets kommunlista för Trelleborg och på regionlistan för Sydvästra Skåne 2. När det var dags för kretsstämma så var det medlemmarnas starka vilja att det var han som fortsatt skulle vara kretsordförande. Detta innebär att han även framöver kan fortsätta driva sina hjärtefrågor.

- Jag brinner lite extra för hållbarhetsarbete. Det handlar om både sociala, ekonomiska och ekologiska aspekter. Jag brinner även för Utvecklingsfrågor i vår kommun. Vi har många utmaningar men också många goda förutsättningar. Utmaningarna är det demokratiska ”raset” i Trelleborg, ekonomin etc. De goda förutsättningarna är vårt läge och trelleborgarna.

Många politiker drömmer om att en dag få representera sitt parti i Sveriges Riksdag, men inte Patrik.

- Det är de lokala frågorna som jag brinner för och det är där jag känner att man verkligen kan göra skillnad. Att få vara med och påverka och känna att man bidrar till utveckling mm tillfredsställer i vart fall mig. Sen ska man också veta att de som sitter i Sveriges Riksdag ofta får prioritera bort familj mm och det har jag inte varit beredd att göra, säger Patrik.

Även utanför centerpartiet och arbetet är han en mycket aktiv person.

- Vi i familjen älskar att resa och upptäcka nya platser och kulturer i världen. Annars, när jag inte agerar taxi för mina barn eller står i kiosken på någon friidrottstävling så tycker jag och min fru Josefin om att fixa med hemmet. Vi har även en sommarstuga i nordöstra Skåne som verkligen har blivit ett andningshål för familjen.

Något som kanske inte så många vet om Patrik är att han under två tillfällen, 1987 och 1990 tjänstgjorde som FN-soldat i Libanon.

- Jag var placerad i Libanon som kock och Escort. En väldigt lärorik tid men också omtumlande på många sätt. Under tiden jag tjänstgjorde så hade jag en dröm om att den dag jag går i pension kunna köpa mig en lägenhet i ett fredat södra Libanon men tyvärr är inte utsikterna för det så goda för tillfället.

Centerpartiets webbredaktion tackar Patrik för pratstunden och önskar honom stort lycka till med sina uppdrag framöver!

Skribent: Ola Olsson