Man klarar inte ekonomisk kris med passivitet

Bild

Vi befinner oss i en av de värsta ekonomiska kriserna på 30 år och det är en kris som
slår hårt mot både hushållen och välfärden – inte minst mot sjukvården. På det
svarar regeringen och stödpartiet Sverigedemokraterna med att kraftigt minska
statsstöden till hälso- och sjukvården. Regioner över hela landet vädjar nu till
regeringen om krisstöd för att vi ska ha en chans att klara av att upprätthålla
välfärden.

Sverigedemokraterna visar tydligt att de inte är ett parti att hålla i handen när det blåser. Deras enda svar på krisen: ”spara mer” visar på en bristande förståelse för hur desperat situationen just nu, varje dag, är i regionerna och kommunerna. När inflationen skenar handlar det inte bara om hur väl en skola eller ett sjukhus kan hushålla med en påse pengar, eftersom varje krona plötsligt är värd mindre. För att sjukvården inte ska tvingas säga upp personal eller på andra sätt skära ner i sina
verksamheter måste de skenande kostnaderna mötas upp med tillräckliga resurser.

Nästa år beräknas kommunerna och regionerna – oavsett styre – ha ett budgethål på 24 miljarder kronor på grund av regeringens oförmåga att krishantera. Det kommer innebära enorma konsekvenser, både för patienterna och för den redan hårt pressade personalen inom sjukvården.

Region Stockholm prioriterar i det här läget givetvis kärnverksamheterna för att ta oss igenom det stålbad som väntar – vi har på riktigt inget annat val. Men vi kommer också fortsätta kräva att vår regering är med och delar på det gemensamma fördelningsansvaret för att se till att landets grundläggande verksamheter fungerar. Det duger helt enkelt inte att SD och regeringen passivt sitter på våra skattepengar och ser på när hälso- och sjukvården nedmonteras.

SD vill ständigt spara pengar på det som i slutändan kommer kosta samhället enormt mycket mer – oavsett om det handlar om att dra in rätten till tolk i vården som kommer innebära större risk för vårdskador och ökade kostnader för alla; eller att stoppa den arbetskraftsinvandring som är helt och hållet nödvändig för att vi ska ha en chans att klara bemanningen i sjukvården med vår åldrande befolkning.

Hade Sverigedemokraterna menat allvar med att vilja prioritera kärnverksamheterna
hade de inte lagt miljoner på vandelutredningar och visitationszoner, utan sett till att
våra skattepengar faktiskt kommer ut till landets sjukhus, vårdcentraler och skolor.


Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd
Karin Fälldin (C), ordförande i folkhälso- och tandvårdsberedningen
Per Lodenius (C), 2e vice ordförande KSON

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.