Har kommunledningen glömt näringslivet?

Det var med stor oro vi i veckan mottog resultatet från Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sverige. Kungsör rasar 64 placeringar och noterar sin sämsta placering någonsin och har bara fyra kommuner bakom sig i den totala rankingen.

Näringslivet behöver få bättre förutsättningar i kommunen, det står klart. Men vart står dessa frågor egentligen idag på kommunens dagordning? Centerpartiet saknar dem i de politiska församlingarna.
Vi har fått till oss att ett arbete har påbörjats för att utveckla det lokala näringslivet genom bland annat dialog med företagare och utveckling av ett fem-punkts program. Det är bra men inte tillräckligt om vi ska vända den här trenden. Vår uppfattning är att kommunen mer aktivt måste lyssna in och vara mer tillmötesgående mot Kungsörs företag. Vi kan vara självkritiska och se att
vi kanske inte agerat nog från vår sida heller, men bara det faktum att det numera inte ens finns ett fungerande format för företagsfrukostar visar på att styrfarten från majoriteten är milt sagt svag.

Fyra av fem jobb skapas av småföretag. Småföretagen är därmed nyckeln för en attraktiv kommun med fler arbetstillfällen och fler invånare som lockas till kommunen. Med en regering som väljer att beskatta arbete och göra det svårare att anställa blir det kommunala näringslivsarbetet
allt viktigare. Attityden till företagande måste bli bättre i kommunen likaså förstålesen för företagens roll för att vi ska få en mer livskraftig kommun.

Det är bara att börja - vi kommer göra det genom egna företagsbesök runt om i kommunen.

Madelene Ericsson, oppositionsråd

Centerpartiet Kungsör

Insändaren är publicerad i Bärgslagsbladet/Arboga Tidning den 26 september 2016.