Västerås satsar på attefallshus

Lars Kallsäby (C), ordförande i byggnadsnämnden, var med och presenterade Västerås Stads satsning på attefallshus. Bygg ett litet hus på din tomt, hyr ut det via Mimer och tjäna lite pengar.

VLT rapporterar:

"Tomter på Hamre, Stohagen, Lustigkulla och Önsta Gryta hör till dem som fastighetskontoret pekar ut som särskilt lämpliga för de små integrationsprojekten. Andra områden är Norra Bjurhovda, Malmaberg, Skallberget, Rönnby och Norra Vallby.

– Vi utesluter inte någon, alla är välkomna med ansökningar, säger Lars Kallsäby (C), ordförande i byggnadsnämnden.

Behovet av de extra bostäderna är stort. Västerås ska i år ta emot 426 flyktingar som fått uppehållstillstånd och ska placeras i en kommun. Många ensamkommande lämnar HVB-hem och ska flytta till eget boende. Andra unga kommer ut från behandlingshem eller behöver stöd i sitt boende av sociala skäl.

För alla dessa behövs bostäder och nu har de styrande i Västerås skapat ett koncept där så kallade Attefallshus används för sociala ändamål. Husen är max 25 kvadratmeter och kräver inget bygglov.

Under den stora flyktingströmmen förra året var det många som hörde av sig till kommunen då de hade en stor tomt och ville hjälpa till.

– Behovet är lika stort idag och nu är det dags att testa den här modellen, säger Lars Kallsäby".

Lars Kallsäby