Pressmeddelande: Centerpartiet i Västerås går framåt i kyrkovalet

Centerpartiet i Västerås ökar i kyrkovalet med nya mandat i såväl kyrko- som stiftsfullmäktige enligt preliminära resultat.

Lokalt i Västerås ökade Centerpartiet i valet till kyrkofullmäktige från fyra till fem mandat med nästan 560 röster fler än i förra valet.

I Västerås stift behåller Centerpartiet sina 15 mandat men domprosteriet ökar sin andel från ett till två mandat.

Centerpartiets förstanamn på listan till kyrkofullmäktige tillika ledamot i kyrkofullmäktige, Ulrika Pettersson, upplever att det har pratats mer om kyrkovalet i år, både bland allmänheten såväl som i media.

- Väljarna har visat oss förtroende att fortsätta vårt arbete för våra hjärtefrågor om att Svenska kyrkan ska vara en öppen, nära och grön kyrka. Vi har varit med som nomineringsgrupp länge och tagit ansvar för Svenska kyrkan och nu har det mandatet utökats, säger Ulrika Pettersson.

- Vi lade fast en strategi i början av året och har hållit oss till den. Det allmänna opinionsläget har säkert bidragit men jag tror också våra lokala aktiviteter har spelat stor roll. Vi har varit aktiva på sociala medier men även ute på gator och torg för personliga möten med väljare, säger Ulrika Pettersson.

Utöver Centerpartiets framgång är det mycket glädjande att i valet till Svenska kyrkan ökade valdeltagandet markant från 12,76 procent i valet 2013 till 18,22 procent nu. Det är det högsta valdeltagandet sedan 1950-talet. Totalt röstade över 930 000 medlemmar och Svenska kyrkan har uppgett att det kan nå en miljon röster när allt är räknat och klart.