Centertpartiet Västerås nyhetsbrev maj 2019

Nu är vårt nyhetsbrev för maj 2019 på väg ut till alla medlemmar, i digital form men även som brev på posten.

Du kan läsa det som PDF , 6 MB. eller läsa nedan. Medlemmar kommer också få det i brevlådan.

Ordföranden har ordet

Jag vill börja med att ödmjukt tacka för förtroendet att vara er kretsordförande. För er som inte känner mig så väl än så vill jag ta tillfället i akt att presentera mig lite närmare. Jag är född på Gotland, men uppvuxen på den plattaste delen av västgötaslätten. Efter det har jag flyttat runt en hel del tills jag i januari 2005 landade i Västerås. Jag tycker att staden har utvecklats mycket under dessa år och för mig är det viktigt att vi i Centerpartiet fortsätter vara en drivande part, inte bara stadens utan i hela kommunens fortsatta utveckling. Till vardags arbetar jag på Arbetsförmedlingen med ett EU-
finansierat projekt. På fritiden brukar jag träna, lyssna på ljudböcker och umgås med familj och vänner.

Just nu är mitt och kretsens fokus att vi ska genomföra ett riktigt bra val till Europaparlamentet. Här behöver vi din hjälp för att lyckas, stort som smått gör skillnad på valresultatet. Kom också ihåg att gå och rösta för din röst gör skillnad! Till hösten är min tanke att vi skall fokusera mer på att träffas och göra roliga saker ihop, samtidigt som jag vill att vi skall bli ett parti som syns mer för västeråsarna. Har du några tankar, inspel eller idéer om vad du vill att kretsstyrelsen skall göra för Centerpartiet i Västerås så tveka inte att höra av dig! Och åter igen, kom ihåg att din röst i EU-valet är viktig och gör skillnad!

Eva-Lotta Svensson, ordförande västeråskretsen

Besök valstugan

Nu är valdagen 26 maj snart här och vår valstuga på Hantverkargatan är öppen dagligen. Den är öppen vardagar och lördagar kl. 10-18 och söndagar kl. 12-16. Kom förbi och ställ frågor, tyck till eller bara prata lite. Vi ser fram emot att träffa dig! Och vem vet, kanske Annie dyker upp också!

CUF Västmanland

I februari hade CUF Västmanland årsmöte i Västerås som gästades av Emma Wiesner. Årsmötet valde då en ny styrelse bestående av Julia Backman, Mojtaba Hakimi, Liv Fredling, och Malin Svedberg. Till ny distriktsordförande valdes Milena Axklo. Mycket är på gång hos CUF och sen årsmötet har CUF:arna deltagit i CUF:s nationella EP-valskickoff och styrelseutbildning Unga
Ledare. I planeringen för året finns förutom en hejdundrande EP-valrörelse också politiska träffar, både över kaffe och över kubbspel. Flera av träffarna kommer välkomna alla samtalssugna medlemmar i Centerrörelsen så håll ögonen öppna så ses vi!

Milena Axklo, ordförande CUF i Västmanland

Ny distriktsordförande från Västerås

Vi säger ett stort grattis till Elisabeth Sannesjö som är vår nya distriktsordförande för Centerpartiet i
Västmanland. Elisabeth blev vald på distriktsstämman i Arboga 13 april och hon kommer bli en utmärkt ordförande. Sen att hon är västeråsare och bor i Skultuna gör ju inte saken sämre. Vi vill också passa på att tacka Anna Gunstad Bäckman som har gjort ett jättebra arbete med Centerpartiet i länet.

Hälsningar från gruppledaren

Nu är våren här och arbetet i kommunen rullar på med full kraft. På fullmäktigesammanträdet i april
klubbades årsbokslutet för 2018. yvärr brottas individ och familjenämnden fortfarande med stora underskott men börjar få hejd på ekonomin. I övrigt var 2018 ett år med fortsatt starkt resultat.

Lite tuffare ser det dock ut framöver. M/KD-budgeten som röstades igenom riksdagen i höstas får direkt påverkan även på kommunens budget och därför måste vi tyvärr dra ner och planera om en hel del av det förebyggande arbetet mot segregation i kommun- och stadsdelar. Vi ser också att ekonomin trappas av i världen och en större finansiell oro på grund av bland annat Brexit och klimatförändringar. Lite oroväckande är det om förra årets torka kommer upprepas. Vi får hoppas på en blöt och kall maj.

Men det händer mycket kul också! Den 8 juni invigs det nya Lögarängsbadet, ett hypermodernt och fullt ut tillgängligt badhus. I sommar börjar byggnationen av det nya utomhusbadet som också kommer vara tillgängligt för alla. Det kommer stå klart sommaren 2020.

Och nu är det beslutat att Västerås tillsammans med Köping kommer ansöka om att få arrangera SM-veckan antingen 2023 eller 2024! SM-veckan är ett fantastiskt arrangemang som ger en enorm kraft till föreningslivet, idrotten och för alla som bor här. Köping kommer stå värd för 25 % av idrotterna inklusive simning och Västerås för 75% inklusive friidrotten. En ny utomhusfriidrotts-
arena kommer stå klar vid Rocklunda i god tid eftersom nuvarande Arosvallen är i för dåligt skick och området planeras för byggnation och parkmark. I sommar kommer vi få besked vilka
städer som SVT och Riksidrottsförbundet har valt ut.

Centerpartiet är med och gör skillnad i alla styrelser och nämnder. Vi är
garanten för att hela kommunen får chans att leva och utvecklas. Genom ortsdialoger, i planering av förskolor och skolor och bostäder i hela kommunen. Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av dig!

Vicki Skure-Eriksson, gruppledare

Centerpartiet sitter i ledningen för Region Västmanland

Det som tidigare hette Västmanlands Landsting heter sedan början av 2017
Region Västmanland, detta efter att det regionala utvecklingsansvaret övergått från bland annat Länsstyrelsen. I valet ökade Centerpartiet med 2377 röster vilket gjorde att vi fick ytterligare ett mandat. Det skapades inga klara majoritetsförhållanden och efter förhandlingar bildades en styrande ledning bestående av C, L och S. I förhandlingen gjordes viktiga politiska överens-
kommelser om tex ekonomi, valfrihet, livsmedel, nära vård och att hela länet skall leva.

Liksom i resten av landet är det en stor utmaning att klara ekonomin i regionerna vården blir bättre men kostar mer med nya metoder och läkemedel, vi har köer till vården som mycket beror på personalbrist som kortsiktigt avhjälps med inhyrd personal. För att avhjälpa dessa stora utmaningar behövs satsningar på folkhälsan, primärvården och kompetensförsörjningen. Centerpartiet kommer jobba hårt för dessa frågor så att god och jämlikvård kommer att gälla för alla.

Mitt ansvarsområde är Regional ut-
veckling, Energi, Miljö, Fastigheter samt engagemang i Kollektivtrafik, Kost, Regional tågtrafik samt Mälardalsrådet. Saker som hänt efter Centerpartiets tillträde är bland annat att en kostsam och felaktig satsning på solcellspark i Köping stoppats, beslut om byggnation av ny sjukhusbyggnad i Sala med samarbete med kommunen om nära vård, rehabilitering samt lokal fjärrvärme och fjärrkyla lösning. Vi har startat med att revidera Energihandlingsplanen så den skall gynna lokal förnybar energi och ett krav från centerpartiet vid tillträdet var att all verksamhet skall arbeta efter de globala 2030-målen vilket lett till att vi nu skall bilda ett Hållbarhetsråd samt ta fram ett Hållbarhetsprogram som omfattar ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet.

En fråga som Centerpartiet driver stark är den regionala livsmedelsstrategin som skall leda till självförsörjning av livsmedel i länet, bättre villkor för producenterna och ännu bättre upphandling av lokala närproducerade livsmedel.

Inom väldigt många områden måste samarbetet mellan region och länets kommuner bli bättre, med centerpartiet i ledningen för både regionen och Västerås kommun så finns förutsättningar för att detta samarbete kommer att utvecklas.

Med det vill jag önska alla centermedlemmar i Västerås en skön sommar och jag uppskatta om ni tar kontakt med mig i frågor som berör er.

Magnus Ekblad, Regionråd Centerpartiet

Anton tar på sig medlemsansvaret

Nu närmar sig EU-valet med stormsteg. Den 26 maj är det valdag, förtidsröstning pågår och valstugor har öppet. Det är förstås roligt att tre av Centerpartiets toppkandidater kommer från Västmanland, owch kanske lite extra kul att Emma Wiesner, på tredje plats, är från
Västerås och kommer lägga mycket tid under sin valkampanj här och i resten av länet. Känner du att du vill vara med och kampanja för att skicka fler center-
partister till Bryssel? Eller har du någon annan fråga, fundering eller kanske en idé om hur just du kan engagera dig? Det är det jag finns här för, så tveka inte att höra av dig, kontakta mig på
anton.sandell@centerpartiet.se.

Anton Sandell

Vice ordförande i kretsstyrelsen och medlemsansvarig för västeråskretsen