Lena Wäppling Årets Center 2023

Årets Center delas årligen ut av Centerpartiet i Västerås till en person eller organisation som under året har gjort något särskilt bra för samhället. I år gick priset till Lena Wäppling för hennes kamp mot både sin egen och andra kvinnors äggstockscancer.

– Jag är tacksam och hedrad att få detta pris. Det är mycket glädjande att Centerpartiet väljer att belysa kvinnors hälsa och lyfta fram mitt engagemang i frågan, säger Lena Wäppling.

Två dagar innan julafton 2017 diagnostiserades Lena med spridd äggstockscancer. Beskedet blev början på en lång och tuff resa, med en omfattande operation och cellgiftsbehandlingar. Äggstockscancer är den dödligaste gynekologiska cancern och den åttonde mest vanliga cancern att dö i. År 2020 insjuknande 700 kvinnor i äggstockscancer och 550 dog. I snitt överlever färre än 50 procent av de som insjuknar i mer än fem år och om cancern har spridit sig är överlevnadschanserna betydligt mindre.

Trots dåliga odds friskförklarades Lena. Men hon nöjde sig inte med att bekämpa cancern, utan började att hålla föredrag och delade med sig av sin upplevelse i syfte att öka medvetenheten kring äggstockscancer. 2019 grundade hon Lena Wäpplings Stiftelse. Stiftelsen har sitt säte i Västerås, men finansierar forskning över hela världen, och är den enda svenska privata stiftelsen som finansierar gynekologisk forskning för att tidigare diagnostisera och behandla äggstockscancer. Mer forskning behövs eftersom det i dagsläget inte finns något etablerat sätt att diagnostisera äggstockscancer tidigt och behandlingsmetoderna är begränsade.

– Lena är en mycket värdig vinnare av detta pris. Hon valde att vända något negativt till något positivt i syfte att hjälpa andra. Det är både starkt och beundransvärt. I höstas deltog vi i Centerpartiet i Lenas Lopp för Livet och att nu kunna bidra direkt till stiftelsen på detta sätt känns väldigt roligt, säger Reidun Andersson (C), kretsordförande.

Lena Wäpplings Stiftelse arrangerar årligen välgörenhetsloppet Lenas Lopp för Livet. Varenda krona från sponsring och deltagaravgifter går till forskning om äggstockscancer. Loppet passar alla eftersom det inte är någon fast sträcka utan deltagarna samlar kilometer. Målet är att tillsammans samla ihop tillräckligt många kilometer för att komma ett varv runt jorden. Loppet ordnas både i virtuell form och genom lokala arrangemang i olika städer, bland annat i Västerås. 2024 arrangeras loppet under vecka 36 och loppet i Västerås genomförs 5 september.

Tidigare vinnare av Årets Center är bland annat Dingisarna och Mathilda Hofling.