Centerpartiet välkomnar försvarsuppgörelse men vill se mer pengar till försvaret

Försvarsberedningens slutrapport har idag presenterats på en pressträff. I slutrapporten föreslås att försvarets budget ökas till 2,6% av BNP fram till 2030. Pengarna ska i sin tur bland annat användas för att utbilda fler värnpliktiga, stärka det svenska luftvärnet och påskynda färdigställandet av två nya brigader. Centerpartiet ställer sig bakom huvuddelen av försvarsberedningens förslag, men är starkt kritiska mot delar i rapporten.

-Centerpartiet har under hela förhandlingen drivit att 3% av BNP ska gå till militärt försvar senast år 2030. -Vi delar inte beredningens slutsats att 2.6% av BNP är tillräckligt. Det är 3% av BNP som anslagen behöver komma upp i för att man ska kunna skydda Sverige, säger Mikael Larsson, försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Inte heller ambitionerna för det civila försvaret motsvarar behoven som finns enligt Mikael Larsson. Centerpartiet har som enda parti drivit att det civila försvaret ska få 100 miljarder kronor senast år 2030.

– Det finns inga skäl till att inte planera längre än till 2028. Det civila försvarets behov är omfattande och staten behöver ta ett större ansvar för finansieringen. Vi måste stötta kommuner och regioner när det gäller satsningar på infrastrukturen, vår energiförsörjning och inte minst livsmedelsproduktionen som är avgörande för att Sverige ska klara sig i kris eller krigstider.

Centerpartiet ser ett långsiktigt och förutsägbart stöd från Sverige till Ukraina som en av de viktigaste åtgärderna för att behålla freden och friheten i Sverige. Partiet har drivit frågan om hur Sverige kan skala upp det militära stödet till Ukraina ända sedan krigsutbrottet. Bland annat vill man att Sverige skickas JAS-Gripen till Ukraina, något som också Ukraina håller högt på önskelistan.

- För att kunna göra det krävs en plan för systematisk utbildning av ukrainska piloter såväl som för logistik och reparation över tid. Detta borde ha gjorts från början, men behöver göras nu. Här hade vi velat se tydligare skrivningar och ambitioner från försvarsberedningen. Sverige behöver skicka Jas till Ukraina, säger Mikael Larsson.

Samtliga riksdagspartier har ställt sig bakom försvarsberedningens slutrapport. Trots kritiken ser Mikael Larsson även fler positiva bitar med överenskommelsen.

- I oroliga tider behövs samling över partigränserna och det är en styrka att arbetet har skett brett mellan riksdagens partier. Vi ser ett värde i att beredningen är enig huvuddelen av förslagen och vi har stora förväntningar på att regeringen i höstens försvarsbeslut levererar fullt ut på alla förslag Men Centerpartiet hade velat komma längre i flera delar och därför har vi haft avvikande mening i flera delar, avslutar Larsson.