Dubbdäck

I många delar av Sverige är dubbdäck en förutsättning för att kunna resa säkert under vinterhalvåret. Men i vissa städer skapar dubbdäcksanvändningen problem med dålig luft. Här vill vi ge kommunerna större rådighet att kontrollera lokala trafikbestämmelser.

Centerpartiet vill:

  • Att kommunerna ska få agera kontrollanter, när polisen inte har möjlighet att göra detta, på de vägar som har dubbdäcksförbud.

sol-has-bg sol-light-text

I en del stadsmiljöer är dubbdäck olämpliga, av miljöskäl och för att motsvarande däck utan dubb ger likvärdiga möjligheter att köra bilen. Ett sätt att styra undan denna trafik är att införa en avgift för bilar med dubbdäck. Därför jobbar vi för att det ska vara möjligt för kommuner att införa just en sådan avgift. På flera platser i landet råder redan förbud mot dubbdäck.

När polisen inte har möjlighet att kontrollera att dubbdäcksförbud följs, vill vi dessutom att kommunen själva ska kunna bötfälla den som bryter mot reglerna.

Ansvarig talesperson

Ulrika Heie
Infrastrukturpolitisk talesperson. Riksdagsledamot från Skaraborg och vice gruppledare.

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.