Ett livs- och konkurrenskraftigt svenskt lantbruk är en säkerhetsfråga
Alla svenska riksdagspartier har enats om målet att den svenska matproduktionen ska öka. Det är en fin målsättning, men kräver åtgärder för att bli verklighet.
Annars är risken stor att de senaste decenniernas utveckling med en ökad andel importerad mat kommer att fortsätta och fler jordbruk kommer att försvinna.
Lönsamheten måste öka
För att ta tillvara Sveriges fulla potential som ett mat- och dryckesland måste lönsamheten och konkurrenskraften förbättras i hela livsmedelskedjan – från jord till bord. Kostnaderna för att driva företag behöver sänkas och politiken ett stort ansvar att bidra genom sänkta skatter och minskat regelkrångel. Det behövs även ökad forskning och innovation.
Lika spelregler krävs
Det svenska jordbrukets status behöver höjas och ska inte ses med andra glasögon än andra näringar när det gäller möjligheten att skapa jobb och tillväxt.
Sverige behöver bli mer tongivande på europeisk nivå där många av de jordbrukspolitiska besluten fattas. Bland annat behöver vi driva på för att övriga EU-länder närmar sig Sveriges höga krav på djurskydd och miljö.
Det är inte rimligt att andra EU-länder vinner konkurrensfördelar genom att exempelvis ge kor sämre möjligheter att utöva sina naturliga beteenden eller genom att ta bort knorren på grisarnas svansar.
Livskraftig matproduktion i Sverige gör oss mindre sårbara
Svenskt jordbruk och livsmedelssektor kan bli ännu viktigare för att trygga den svenska matförsörjningen liksom den globala. Även under en kris.
Genom att minska beroende av bland annat fossil diesel kan vi minska den svenska matens klimatpåverkan, göra oss mindre sårbara och stärka vår konkurrensförmåga jämfört med andra länder.