Centerpartiet startar kampanjen "Låt inte Sverige klyvas"

Med rätt förutsättningar skapas jobb och tillväxt i hela landet. Det gäller inte minst på landsbygden.
Idag startar Centerpartiet en kampanj för att lyfta de utmaningar som finns.
- Vi måste våga tala klarspråk om problemen men också se möjligheterna, säger Annie Lööf.

I sitt tal på Centerpartiets kommundagar lyfte Annie Lööf den ökade klyvningen av Sverige och hur storstäderna ofta går som tåget medan vissa delar av glesbygden kämpar på i motvind.
- Vi måste synliggöra det bortglömda Sverige och bryta den regionala och sociala klyvningen. Men vi är optimister, vi vet att utvecklingen går att vända. Sverige behöver en politik för fler jobb och företag även utanför storstäderna.

För att utvecklingen ska kunna vända krävs att det blir billigare och enklare att starta företag och anställa så att den kreativitet och det driv som finns på landsbygden tas tillvara. I en serie filmer kommer Centerpartiet därför att visa en rad positiva exempel på människor som vänt utmaningar och svårigheter till möjligheter och skapat jobb. Den första filmen är från Arvidsjaur, där man utnyttjat de möjligheter som läget med mycket snö och is ger och dragit igång en internationell eventverksamhet med turister från hela Europa som kommer för att köra sportbil på is.

På kommundagarna presenterade Centerpartiet Jobbkartan, en interaktiv karta där det går att se hur många jobb som kan skapas med ingångsavdraget i Sveriges landsbygdskommuner. Uträkningen är gjord av analysföretaget WSP och visar på en enorm potential för nya jobb.
- Det handlar om 12 000 nya jobb enbart i landsbygdskommuner, säger Annie Lööf.

Läs mer
Så skapar vi 12 000 nya jobb på landsbygden

Vi har många förslag för utveckling på landsbygden. Till exempel:
Slopa fastighetsskatt för tomma lokaler på landsbygd
500 miljoner på upprustning av regionala tågbanor