Till dig som är ny medlem

Bild

Som ny medlem i en organisation kan det ibland bli väldigt mycket nytt att ta in samtidigt. Därför finns den här sidan till för dig: en handbok (eller checklista om du så vill) för sådant som kan vara bra att veta, en liten ordlista så att du hänger med i de interna samtalen, tips på läsning och hur du kan engagera dig. Och sist men inte minst: ett stort och varmt välkommen in i Centerrörelsen!

Såhär ser organisationen ut

Centerrörelsen är namnet vi använder när vi pratar om alla fyra organisationer. De fyra är Centerpartiet (C), Centerkvinnorna (CK), Centerstudenter (CS) och Centerpartiets ungdomsförbund (CUF). Dessa fyra organisationer är helt fristående, med olika styrelser och organisationsnummer. Men - eftersom alla fyra är varsitt blad på fyrklövern hänger alla delar ihop ändå.

Som medlem i något av syskonen (CK, CS och CUF) har du medlemsrättigheter i Centerpartiet, precis som någon som har betalat medlemsavgiften till partiet. Det innebär att du kan vara ombud på en stämma, och får delta på alla aktiviteter som ordnas av Centerpartiet utan att ha ett medlemskap i C. Detsamma gäller dock inte omvänt, som medlem i Centerpartiet har du inte medlemsrättigheter i något av syskonen. Däremot brukar det inte vara några större problem att få komma på aktiviteter som ordnas lokalt, medlemskap krävs dock för rösträtt på stämmorna.

Riks - distrikt - krets - avdelning

Inom centerrörelsen har vi olika nivåer av organisation. Den högsta nivån kallas riksorganisationen, och har sitt huvudkontor på Stora Nygatan 4 i Gamla stan i Stockholm, här finns alla fyra organisationers centrala organisation. Riksorganisationernas styrande organ kallas hos C för partistyrelse (PS), och hos syskonen för förbundsstyrelse (FS). Dessa väljs på respektives högsta beslutande organ - partistämma inom C och förbundsstämma inom CK, CS och CUF.

Nästa nivå är länsnivå, som inom centerrörelsen kallas distrikt. Distriktet leds av en distriktsstyrelse (DS) som väljs av högsta beslutande organ på länsnivå - distriktsstämma. Västerbottens distrikt består av Västerbotten och Södra Lappland. I Västerbottensdistriktet ligger distriktsexpeditionen i Umeå, på Skolgatan 48. I Västerbottens distrikt har vi en anställd ombudsman som har sin arbetsplats på expeditionen i Umeå. Här hittar du information om och kontaktuppgifter till de som just nu sitter i Västerbottens distriktsstyrelse.

Sedan har vi krets, som är detsamma som kommun. Umeå centerkrets (Umekretsen) täcker alltså samma geografiska yta som Umeå kommun. Krets används bara som ord när vi pratar om Centerpartiet, det används sällan av syskonen. Kretsen leds av en kretsstyrelse, som väljs av en årlig kretsstämma. I Umekretsen har vi två antällda i personalstyrkan: en kretsadministratör som har sin arbetsplats på expeditionen, och en politisk sekreterare som har sin arbetsplats på stadshuset. Här hittar du information om och kontaktuppgifter till de som just nu sitter i Umeås kretsstyrelse.

Sista nivån är avdelning. Det ser olika ut i landet om det finns avdelningar eller ej, avdelningar är dessutom olika aktiva. En avdelning täcker oftast en geografisk yta som är mindre än en kommun
(avdelningar i CK, CS och CUF kan dock täcka en hel kommun). I Umeå finns det i dagsläget 12 st C-avdelningar och 3 st CK-avdelningar, 1 st CS-avdelning och 1 st vilande CUF-avdelning.

Så kan du engagera dig

Beroende på i vilken organisation du är medlem finns olika sätt att engagera sig på. Gemensamt för alla är dock att det ordnas medlemsaktiviteter, utbildningar och öppna möten som man som medlem kan ta del av.

Umekretsen ordnar ungefär en gång i månaden (10-11 ggr/år) Medlemsmöten (vi försöker komma ihåg att uppdatera kalendern med aktuella datum). Till dessa möten är alla medlemmar i centerrörelsen välkomna, och vi håller oftas till i Ordenshuset där partiexpeditionen ligger. Det är kretsstyrelsen som ansvarar för att ordna medlemsmötena, och varje möte har ofta ett i förväg annonserat ämne. Det brukar också vara möjligt att ställa frågor till våra förtroendevalda kommunpolitiker på medlemsmötena.

Vad CK, CS och CUF ordnar för medlemsaktiviteter skiljer sig, men det är alltifrån temakvällar med inbjuden föreläsare till spelkväll med pizza. Kontakta gärna din respektive organisation för att höra vad som är på gång just nu. Kontaktuppgifter hittar du i menyn under "Kontakt".

Vi har även en sluten facebook-grupp som heter C Umeå diskuterar, den är öppen för alla som är medlemmar i någon del av centerrörelsen i Umeå. Ansök gärna om medlemskap och kom in i diskussionerna redan nu!

Kretsstyrelsen tillsammans med våra förtroendevalda politiker har som ambition att tillsätta programgrupper, där du som medlem i centerrörelsen kan vara deltaktig. Programgrupperna fördjupar sig i enskilda sakområden, i dagsläget finns ett äldreomsorgsprogram och ett stadsutvecklingsprogram. Håll utkik efter en programgrupp med just dina hjärtefrågor! Här kan du se vilka program som finns idag.

Liten ordlista

Stämma - högsta beslutande organ. Kan i andra organisationer kallas årsmöte eller kongress.
Expen - förkortning för expedition, när vi i Umeå pratar om expen menar vi distriktsexpeditionen i Ordenshuset på Skolgatan 48. Expeditionen delas av C-distriktet och Umekretsen.
Sveasalen - den stora samlingssalen i Ordenshuset. Här håller vi oftast till när vi har medlemsmöten och andra större arrangemang.
Connect - Centerrörelsens intranät. Nås via vanliga hemsidan för Centerpartiet, du kan enkelt ansöka om ett konto själv.

Tips på läsning

Har du inte redan läst på om Centerpartiet på djupet vill vi tipsa dig om att läsa vårt Idéprogram , 248.7 kB.. I det hittar du vår värdegrund som är den som all vår politik utgår från.

För att förstå varför ett parti ser ut som det gör idag, är det alltid bra att ha koll på dess historia, här finns en bra sammfattning av Centerrörelsens historia.

Vill du sätta dig in i lokala frågor är ett tips att läsa C Umeås valprogram, något av våra politiska program, eller kanske valplattformen på länsnivå.

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.