Centerpartiet lokalt

Trygghetssystem

Ibland ändrar livet riktning. Du får barn, du förlorar jobbet, blir sjuk eller klarar inte av att försörja dig själv av någon anledning. I de situationerna vill vi att det ska finnas ett hållbart trygghetssystem som hjälper dig och tar ditt liv vidare till nästa steg.

Centerpartiet vill:

  • Se en arbetslöshetsförsäkring som är hög till en början, för att sedan snabbt trappas ned. Göra det lättare att gå från försörjningsstöd till ett nytt jobb.
  • Att företagare ska ha samma rätt till sjukförsäkring och a-kassa som anställda.
Bild

A-Kassa & omställningsförsäkring

A-kassan är inget bidrag utan en försäkring. Genom att betala in en avgift kan du också få ersättning om du skulle bli arbetslös en period.

Bild

Ekonomiskt bistånd

Ekonomiskt bistånd eller försörjningsstöd, som tidigare kallades socialbidrag, är det yttersta skyddet som samhället kan ge.

Bild

Pension

Det är fantastiskt att vi lever allt längre. Men det skapar nya utmaningar för pensionssystemet.

Sjukförsäkring

Grundskola

Grunden för det fortsatta lärandet. Att kunna läsa, skriva och räkna är grunden för det fortsatta lärandet.

Ett trygghetssystem som gäller för alla

Vi vill se en a-kassa med höjd nivå, tak eller ersättningsnivå, som gäller för alla som har kvalificerat sig. Höjningen under de tre första månaderna ska balanseras med en snabbare avtrappning och ett större stöd för att snabbare hitta ett nytt jobb.

Den osäkerhet som många företagare lever med idag vill vi snarast ersätta med ett trygghetssystem som gäller för alla. Samtidigt vill vi att du som väljer att jobba längre upp i åldern ska få rätt till sjukpenning och a-kassa. Målet är ett trygghetssystem för alla.

Ansvarig talesperson

Solveig Zander
Riksdagsledamot Uppsala län, talesperson för socialförsäkringsfrågor