sol-has-bg sol-light-text

HÅLL GRÄNSEN

I dag ser vi hur mycket av det som vore otänkbart, ändå händer. Gränser som förskjuts, röda linjer som överskrids och normer som bryts. EU hotas. Utifrån av länder som Ryssland, Iran och Kina. Inifrån av klimatförnekare och av populister både till höger och vänster.

Därför behöver vi folk i Bryssel som håller gränsen.

Som står upp för freden, friheten och klimatet. Som håller gränsen mot homofobi, främlingsfientlighet, Ryssland – eller byråkrater som vill lägga sig i för mycket, som till exempel den svenska skogspolitiken.

Bild på soldat framför sönderbombat hus i Ukraina

Håll gränsen mot Putin och hans lakejer

Låt oss vara riktigt egoistiska. Låt oss hjälpa Ukraina. För ukrainarnas sak är vår. Och bara ett starkt EU kan hålla gränsen mot Ryssland. 

Morden, tortyren, de våldtagna kvinnorna. Rysslands brott i Ukraina måste få ett slut. Ryssland måste förlora sitt anfallskrig. Men inte bara för Ukrainas skull. Utan även för vår. För om vi ska vara riktigt egoistiska: att hjälpa Ukraina att försvara sin frihet, är också ett sätt att säkerställa Sveriges frihet. Solidaritet måste få kosta.

 • Öka det humanitära och militära stödet till Ukraina. Både från Sverige direkt och från EU gemensamt.
 • EU måste sätta hårt mot hårt och använda sanktioner och handelsrestriktioner mot aggressiva länder som Ryssland, Iran och Kina. 
 • Se till att icke-demokratiska länder kan uteslutas ur EU.
Bild på en skogsbrand

Stoppa klimatförnekarna och klimatförsenarna

Familjefotografier som förstörs i översvämmade villakällare. Vattendränkta åkrar där säden, som skulle bli bröd, ruttnar bort. Klimatkrisen kryper allt närmare människors vardag. Ändå verkar vissa partier bara låtsas som att det regnar. 

Vi ser redan nu klimatförändringarnas förödande konsekvenser. Med skyfall. Med bränder. Med torka. EU behövs – inte minst nu när vi har en regering i Sverige som ökar utsläppen och försenar klimatarbetet. 

 • Dra in EU-pengarna till de länder i unionen som inte gör sin del av klimatarbetet. 
 • Öka klimatarbetet i både EU och Sverige. Omedelbart. Se till att
  EU:s utsläpp minskar med 95 procent till 2040, jämfört med 1990 års utsläpp. 
 • Öka det förnybara bränslet och fasa ut det fossila – varken EU eller Sverige ska stötta diktaturers smutsiga energi. Förbjud fossila kraftverk från 2035.
Muharrem Demirok i Prideparaden 2023

Håll gränsen mot hatet

Rasister, homofober och antifeminister vinner mark. De hotar vår frihet och vill vrida klockan årtionden tillbaka. Det är dags för alla goda krafter att stå upp för medmänsklighet och tolerans. 

Nu finns det partier i Europa som vill vända samarbetet och demokratin ryggen. När de vill inskränka kvinnors rätt till abort och människors rätt att vara och älska vem de vill. Då behöver EU stå starkt och hålla gränsen för medmänsklighet. 

För Centerpartiet är det självklart att EU alltid ska stå för människors frihet. Rasism, sexism och homofobi har inte en plats i vårt Europa. 

 • Se till att icke-demokratiska länder kan uteslutas ur EU. 
 • Föräldraskap som erkänts i ett EU-land ska vara giltigt i alla EU-länder, även för familjer med två mammor eller två pappor. 
 • Aborträtten ska vara en grundläggande rättighet i hela EU.
9 8
dagar
1 2
timmar
5 0
minuter
kvar tills EU-valet

 

EU-VALET 2024

Europeiska unionen, EU, har varit en viktig del i Sveriges utveckling och välstånd sedan Sverige blev EU-medlem 1995. Vi jobbar för att EU ska bli ännu bättre och att resurser ska läggas på de områden som gör mest skillnad. Därför vill vi samarbeta ännu mer om gränsöverskridande utmaningar som klimat och miljö, säkerhet och försvar, migration, handel och organiserad brottslighet.

Vår politik för ett starkare EU

 • EU skalar upp arbetet med miljö, klimat och energiomställning, för att säkerställa vi når klimatneutralitet 2050.
 • EU använder alla verktyg för att de länder som bryter mot de europeiska värderingar som man åtagit sig att upprätthålla, bestraffas ekonomiskt.
 • Medlemsländernas bestämmanderätt inom till exempel skatter och sociala frågor ska respekteras fullt ut.

Läs mer om Centerpartiets politik här

VÅRA KANDIDATER

Nyheter EU

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.